Saturday, February 28, 2015

Φρούριο Καντάρας

Το Φρούριο Καντάρας


  Το φρούριο της Καντάρας βρίσκεται στα όροι του κατεχόμενο Πενταδάκτυλο,διακρίνεται κοντά στη βόρεια παραλία και στην πεδιάδα της ανατολικής Μεσαορίας.Είναι ένα κάστρο του 11ου αιώνα,Χτισμένο σε 2068 πόδια πάνω απο την γή κλονίζει όσους το βλέπουν αφού αυτό το μνημείο έχει μια πλήρη θέση στην ιστορία της Κύπρου και η εμφάνιση του δεν είναι ελκιστηκή αλλά προκαλεί ερωτήματα αφού δεν ξεχωρίζει αρκετά ανάμεσα στους πανήψηλους βράχους.

Καντάρα από το αραβικό  Kandar=απόκρημνος βράχος ->ονομάστικε έτσι αφού είναι κτισμένο πάνω σε ένα βράχο!

Εμφάνηση

  Ο βράχος στον οποίο είναι κτησμένο σχηματίζει το περίγραμμα του κτηρίου.Η πρόσβαση στο φρούριο είναι αδύνατη από το βορρά,το νότο και τη δύση αφού οι βράχοι το απαγορεύουν,γι'άυτο η είσοδος βρίσκεται στην ανατολή όπου ο βράχος δεν είναι εντελός αδιάβατος.Η είσοδος αποτελείται από ένα επιβλητικό προπύργιο που προστατεύεται από ισχυρούς πύργους.Όμως σήμερα είναι καταστρεμένη.Υπάρχουν τείχοι όπως και δύο πεταλόμορφους πύργους με πολεμίστρες.
Το κτήριο είχε μια φυλακή για τους εχμαλότους και τους δούλους,τρια θολωτά δωμάτια με πολεμίστρες και επίσης μια υπόγεια κρυψόνα όπου εκεί κατέφευγαν όταν απηλούνταν από πειρατές ή άλλους εχθρούς.


Ιστορία

 1.  Το κάστρο το έκτησε μια εκπληκτικά όμορφη αλλά κακιά γυναίκα που την έλεγαν ''Ρηγαίνα'' η οποία βασάνιζε τους εργάτες της.Μόλις τελείωσαν το κτήριο διέταξε τους στρατιώτες της,να ρίξουν στον γκρεμό τους εργάτες μην τυχών και ομολογήσουν για την ύπαρξη αυτού του φρουρίου ή αποκαλήψουν τις μυστικές εισόδους του,αυτοί φυσικά της υπάκουσαν.
   Μετά από χρόνια σε αυτό το κάστρο βρήκε καταφύγιο ο Ισαάκιος Κομνήνος ο οποίος ήταν διοικητής της Κύπρου και προσπάθησε να καταστρέψει τον δούκα της Αγγλίας για την αρπαγή της Κύπρου σαμποτάροντας τον,όπου αυτό εξόργησε τον δούκα με το όνομα Ριχάρδο Λεοντόκαρδος αφού επίσης του είχε εχμαλωτήσει πολλούς από τους επιβάτες των πλοίων που έφερνε για να αποβιβάσει στην Κύπρο.
 2.Το κάστρο της Καντάρας το λένε αλλιώς και 100 κάμαρες διότι η εκατοστή κάμαρα είχε μέσα τα κοσμήματα της Ρήγαινας και εκείνη η πόρτα ανοίγει την ημέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός. Κάποτε ένας βοσκός της Καντάρας μπήκε μέσα στο δωμάτιο ένα απόγευμα και ώσπου να βγει έκλεισε η πόρτα και έπρεπε να περιμένει ως τον άλλο χρόνο για να βγει από εκεί μέσα. Ο βοσκός είχε τρία ρόδια και έτρωγε από ένα κόκκο την ημέρα. Τον επόμενο χρόνο άνοιξε η πόρτα και βγήκε.

 Το Θρονίν της Ρηγαίνας

 Δίπλα στο φρούριο του κάστρου είχε ένα μεγάλο βράχο που τον έλεγαν  το θρονί  της  Ρήγαινας  γιατί εκεί  καθόταν  η Ρήγαινα  και  αγνάντευε  την  Καρπασία.Κάποτε είδε από εκεί 12 εχθρηκά καράβια να έρχονται έτσι διέταξαι να της κρύψουν τα κοσμήματα της 14 βήματα μακριά από μια ελιά 'ζαωτή' αλλά αυτά μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί.

Η καταστροφή του

 Καταστράφηκε από τους Ενετούς το 1191 και τώρα είναι προστατευόμενο μνημείο της UNESCO αν και απλά μένει διατηρημένο,τίποτα δεν επιδιωρθόθηκε,ίσως όμως αυτό να είναι καλήτερο αφού κρατάει το χώρο γνήσιο.

Εκπληκτικές εικόνες του μνημείου:


Πηγές:

                 Βικιπαίδια

Αννα Χ''Λοίζου Β2'

No comments:

Post a Comment